گاهی ممکن است در برخی از خانوم ها مشکلات رحمی از جمله عفونت و یا خونریزی های غیر طبیعی و.. به وجود بیاید، درصورت بروز چنین مشکلاتی نیاز است تا پزشک داخل رحم را ببیند و آن را بررسی کند، یکی از راه های بررسی و دیدن داخل رحم هیستروسکوپی است. در ادامه با هیستروسکوپی به طور کامل آشنا می شویم:
هیستروسکوپی چیست؟
روشی است که به پزشک این امکان را می دهد تا داخل رحم را به منظور تشخیص بیماری ببیند و یا حتی درمان آن را پیش بگیرد، هیستروسکوپی شامل یک وسیله به نام هیستروسکوپ است که در واقع دستگاه نازکی است که همانند یک تسلکوپ نورانی عمل می کند و وارد واژن می شود، هیستروسکوپ یک تصویر واضح از داخل رحم بیمار را به صفحه ای منتقل می کند تا پزشک بتواند آن را ببیند و بیماری را تشخیص دهد و یا درمان کند. دستگاه هیستروسکوپ تشکیل شده از لوله باریک که روی آن دوربینی با وضوح بسیار بالا و نور وجود دارد.
کاربردهای هیستروسکوپی چیست؟
این روش درمانی دو کاربرد دارد که عبارت است از:
هیستروسکوپی تشخیصی
این هیستروسکوپی برای تشخیص و پیدا کردن علت بیماری است که موارد زیر از جمله موارد قابل تشخیص با هیستروسکوپی است:
- تشخیص برخی بیماری ها از قبیل سرطان و پولیپ و فیبروم در رحم
- پریود طولانی همراه با خونریزی شدید و درد
- تشخیص علت سقط های پشت سرهم
- نتایج غیر طبیعی آزمایش پاپ اسمیر
- بررسی مسائل مربوط به نابروری
- بررسی درد های لگنی و رحمی
- خونریزی بعد از قاعدگی
- تشخیص بدشکلی رحم
- قبل از انجام کورتاژ
- چسبندگی رحم
هیستروسکوپی جراحی (درمانی)
- انجام بیوپسی از بافت جهت بررسی های بیشتر زیر میکروسکوپ
- تعیین محل قرار گیری دستگاه IUD
- برداشتن فیبروم و پولیپ رحم
- رفع مشکلات ناباروری
- رفع چسبندگی رحم
چرا هیستروسکوپی باید انجام شود؟
متخصص زنان و زایمان به دلیل اینکه هیستروسکوپی کمک می کند تا به صورت مستقیم وارده حفره رحم بشوند و بتوانند به صورت مستقیم آن را بررسی نمایند از آن استفاده می کند بنابراین تشخیص و همچنین درمان به وسیله آن بسیار راحت تر و با دید بهتری است.
همچنین نیازی به برش های بر روی شکم برای دسترسی به رحم نیست و بدون درد و بدون خونریزی و بدون دوران نقاهت انجام می شود.
آماده شدن برای عمل هیستروسکوپی
باید حتما توجه داشته باشید که آزمایش هیستروسکوپی خود را طوری برنامه ریزی کنید که با دوران عادت ماهانه یک زمان نشود. در ابتدا، متخصص زنان از دارویی برای شخص استفاده میکند که دهانه رحم به اندازه ای لازم باز شود. اغلب به شما در جلسه مشاوره ای تاکید میکنند که از دوش گرفتن 24 ساعت قبل از هیسترو پرهیز کنید.
عمل هیستروسکوپی چگونه انجام می شود؟
این عمل توسط پزشک زنان انجام می شود. این عمل به صورتی نیست که نیاز به ماندن در بیمارستان باشد و به صورت معمول همان روز مرخص می شوند، گاهی برای بعضی زنان برای جلوگیری از درد، داروی بی حسی و یا خواب آور به آنها داده می شود و به ندرت بیهوشی انجام می شود، مدت زمانی که این عمل طول می کشد، بسته به علت آن و نوع آن، تشخیصی و یا درمانی از 5 دقیقه تا 30 دقیقه طول می کشد.
در طول عمل ابتدا وسیله ای به نام اسپکولوم را وارد واژن می کنند و دهانه واژن را باز می کنند، سپس ابزار هیستروسکوپی از طریق واژن وارد می شود و به سمت دهانه رحم فرستاده می شود، در برخی از شرایط ممکن است برای منبسط کردن رحم نوعی گاز یا مایع غلیظ نمکی و یا قندی را وارد رحم کنند.
برای نمونه برداری و یا خارج کردن بافتی از رحم و یا کارهایی مانند آن ابزاری را از طریق همان هیستروسکوپ وارد رحم می کنند در این شرایط مدت زمان عمل بیشتر می شود.
بیهوشی یا هوشیاری
برای انجام هیستروسکوپی میتوان بین یکی از دو روش هوشیاری یا بیهوشی نیز بهره برد. برخی افراد اشاره دارن که با بی حسی موضعی هیستروسکوپی انجام شود که در این حالت، شخص بیدار خواهد بود. در مواردی که فرد مراجعه کننده روش بیهوشی را برمیگزیند، خواب است و دیگر از بی حسی استفاده نمیشود.
هیستروسکوپی با بارور شدن مرتبط است؟
بله هیستروسکوپی گاهی ناباروری را درمان می کند به این صورت که زوج هایی که عمل های متعددی برای ناباروی خود انجام داده اند و موفقیت آمیز نبوده است، بعد از دو دوره هیستروسکوپی، حفره رحم را از نظر پولیپ و میوم و یا هر علتی که منجر به ناباروری شده است را بررسی می کند، چسبندگی رحم و یا هر علت دیگری که منجر شده تا جنین در رحم تشکیل نشود را نیز مورد بررسی قرار می دهد.
بعد از هیستروسکوپی، بارداری صورت می گیرد؟
بله بعد از اینکه عمل هیستروسکوپی صورت گرفت، یعنی پولیپ و میوم و یا چسبندگی رحم برطرف شد و از باز بودن لوله رحم اطمینان حاصل گردید، بارداری موفق انجام می شود و زوجین باید تحت نظر پزشک خود اقدامات بارداری را انجام دهند.
عوارض انجام هیستروسکوپی تشخیصی یا درمانی
با توجه به اینکه هر عملی ممکن است منجر به عوارضی شود باید بدانید که عمل هیستروسکوپی نیز عوارضی دارد اما نه چندان مهم و نه چندان رایج ، اما عوارضی که به ندرت پیش می آیند عبارت اند از:
- درد های شدید شکمی
- خونریزی های زیاد از واژن
- تب و لرز
- تنگی نفس
- ناتوانی در دفع ادرار
یکی از عوارضی که ممکن است برای افراد اذیت کننده باشد، خونریزی از واژینال یک الی دو روز بعد از انجام هیستروسکوپی باشد. در برخی افراد به جای همه این عوارض، درصدی گرفتگی احساس میشود که ممکن است تا 24 ساعت طول بکشد. اگر علائمی از قبیل این موارد را مشاهده کردید در اسرع وقت با بهترین متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
بعد از هیستروسکوپی چه احساسی خواهید داشت؟
متخصص زنان برای شروع روند هیستروسکوپی ابتا رحم فرد را از هوا پر میکند به همین دلیل در انتهای فرآیند آزمایشی، ممکن است گاز هایی را در شکم خود احساس کنید که از فشار آن ها درد داشته باشید. معمولا این علائم درد شکمی ناشی از این گاز ها 24 ساعت پس از هیستروسکوپی از بین میرود. در مواردی گرفتگی ها ادامه دار میشود که اگر از 48 ساعت بیشتر ادامه داشت میتوانید با متخصص زنان خود در میان بگذارید.
بعد از عمل هیستروسکوپی چه میزان استراحت نیاز است؟
درصورتی که این عمل برای شما بدون بیهوشی صورت گرفته باشد نقاهتی نیز ندارد و اکثر خانم ها می توانند به فعالیت های روزمره خود برسند اما اگر عمل با بیهوشی صورت گرفته باشد بهتر است چند روزی را استراحت کنید تا به حال عمومی خود برگردید. به طور معمول هیستروسکوپی به استراحت کامل نیاز ندارد اما با این حال برخی خانم ها طبق شرایط بدنی در خود احساس میکنند که نمیتوانند از همان لحظه به کار های روزمره ادامه دهند و باید 24 ساعت استراحت نسبی داشته باشند که هیچگونه مانعی ندارد.
هزینه عمل هیستروسکوپی چقدر است؟
باید توجه داشته باشید که با یک تیر دو نشان زده اید، با یک هزینه هم می توانید تشخیص را داشته باشید و هم درمان را، به صورت کلی اما هزینه عمل متفاوت است و نمی شود به طور مشخص عددی را گفت؛ بستگی به اینکه تنها این عمل برای تشخیص است و یا تنها برای درمان و اینکه برای چه موضوعی درگیر است تاثیر گذار است و هزینه متفاوت می شود، بهتر است برای هزینه و مشاوره درمورد این روش تشخیصی به بهترین متخصص زنان و زایمان تهران مراجعه کنید.
آیا گزینه های جایگزینی به جای هیستروسکوپی وجود دارد؟
بله برخی از روش های تشخیص وجود دارند که شباهت زیادی با این روش دارند:
- سونوگرافی لگن: در این نوع سونوگرافی یک وسیله کوچک در مبهل قرار می گیرد که به وسیله فرستادن امواج صورتی، تصاویری از داخل رحم تهیه می کند.
- بیوپسی آندومتر: در این نوع روش مانند هیستروسکوپی لوله باریکی از دهانه رحم به داخل می رود و به وسیله مکش ، نمونه بافتی از پوشش رحم بر میدارد. ممکن است این روش همزمان به همراه هیستروسکوپی انجام شود اما توانی برای درمان بیماری ندارد.
0 دیدگاه